3

Бајага и Инструктори

Момчило Бајагић Бајага је рок музичар, композитор и текстописац. Са четрнаест година се прикључио саставу  ТНТ,  а  са  осамнаест  година  постаје  члан  Рибље  чорбе,  једне  од  најзначајнијих  српских  и југословенских рок група. У тој групи свирао је ритам гитару, али се током шест година развијао и као кантаутор.

Из матичног бенда је иступио 1984. године, када је и снимио албум Позитивна  географија. Први самостални концерт имао је у загребачком Кулушићу, у пратњи музичара са којима је до тада повремено свирао. Поводом промоције албума у београдском Дому синдиката бенд је назван Инструктори. Убрзо су Бајага и инструктори постали један од најпопуларнијих рок састава у тадашњој Југославији, најпре захваљујући Бајагиној вештини да компонује и напише текст за убедљиве, пријемчиве и заводљиве поп песме. Дискографију Бајаге и Инструктора чине десет албума са песмама разноликих мотива – од сафира до сателита. Стотине концерата које су имали широм света говоре о популарности њихових песама. Чувена је прича о наступу у московском парку Горки 1986. године, који је совјетска полиција прекинула из безбедносних разлога пошто се пред бином појавило 100.000 људи.

Бајагић је писао музику за филм и позориште, компоновао песме за извођаче забавне, поп, рок и народне музике. Његове песме изводе се на стадионима и у концертним халама, наручују се у кафанама, такође, коришћене су у политичким кампањама и свиране на протестним скуповима. Универзалност Бајагиних песама смешта Бајагу и инструкторе у само средиште овдашњег мејнстрима, ако је тако нешто икада постојало.