3

Бреза

Југославија/1967
Анте Бабаја

Синопсис

Бреза је нежно дрво које се издваја тананошћу и грациозном лепотом. Јаница се разликује од девојака из њеног села, па зато кажу да је као бреза међу буквама. Наравно, у селу је буква много цењенија од брезе, јер је кориснија. Јаница себе сматра мање вредном, баш зато што је другачија.

Режија
Ante Babaja

Сценарио
Slavko Kolar, Ante Babaja, Božidar Violić

Директор фотографије
Tomislav Pinter

Монтажа
Lida Braniš

Продукцијска кућа
Jadran film

Улоге
Manca Košir, Fabijan Šovagović, Velimir Bata Živojinović, Stjepan Lektorić, Nela Eržišnik 

Трајање
93’

Анте Бабаја
Биографија режисера
Анте Бабаја

Анте Бабаја (1927–2010) био је филмски режисер и сценариста. Рођен је у Имотском, а у Загребу је студирао права и економију. Филмску каријеру започиње као асистент режије на филму Плави 9 (1949) Крешимира Голика. Краткометражни документарни филм Један дан у Ријеци (1955) је Бабајин режисерски деби. Царево ново рухо (1961), његов  први  целовечерњи  играни  филм,  адаптација  је  бајке  Ханса  Кристијана Андерсена. Након овог филма снима неколико документарних и експерименталних филмова, a филм Бреза (1967) такође настаје адаптацијом књижевног дела – приче Славка Колара. Филм је награђен Бронзаном ареном, а исте године на фестивалу у Пули приказани су и Скупљачи перја Александра Саше Петровића, као и Празник Ђорђа Кадијевића. Бреза се сматра класиком југословенске кинематографије. Тим филмом је Бабајина поетика одређена као специфични облик натурализма чија је централна тема изузетни појединац у медиокритетском окружењу које га не разуме и уништава. Тему је Бабаја развијао и у потоња три целовечерња филма, која је снимио по прози Слободана Новака и у сарадњи са тим писцем. Реч је о делима Мирис, злато и тамјан (1971), Изгубљени завичај (1980) и Каменита врата (1992).

Анте Бабаја  је  1966.  године  основао  филмски  одсек  на  тадашњој  Академији  за казалиште, филм и телевизију у Загребу.