youngpope6

Млади папа

Италија, Француска, Шпанија, Велика Британија, САД/2016
Паоло Сорентино

Синопсис

Млади и шармантни Пијe XIII, чије је световно име Лени Белардо, први је Американац у историји постављен за папу. Његов долазак на чело Свете столице је резултат једноставне и ефектне медијске стратегије Савета кардинала. У Ватикану влада мишљење да је нови Свети отац мистериозна фигура. Почетак понтификата Пија XIII обележен је његовим отпором према Римској курији. Белардо се уместо институција курије ослања на часну сестру Мери. Иако га она саветује да се усредсреди на пастирску улогу и милијарде верника, млади папа не показује намеру да се представи ни Савету кардинала, ни својој пастви.

Сценарио 
Paolo Sorrentino, Tony Grisoni, Stefano Rulli, Umberto Contarello

Директор фотографије
Luca Bigazzi

Монтажа
Cristiano Travaglioli

Продуценти
Jude Low, Ben Jackson

Продукцијске куће
Wildside, Haut et Court TV, Mediapro, Sky Italia, Home Box Office (HBO), Canal +, European Regional Development Fund

Улоге
Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Javier Cámara, Scot Shepherd, Cécile De France, Ludivine Sagnier, James Cromwell

Трајање
10 епизода 

Паоло Сорентино
Биографија режисера
Паоло Сорентино

Паоло   Сорентино,   филмски   режисер,   рођен   је   у   Напуљу   1970.  године. Целовечерњи деби имао је са филмом Сувишни човек (2001), који је приказан на филмском фестивалу у Венецији. Тај филм истовремено  представља почетак његове сарадње са глумцем Тонијем Сервилом. Последице љубави (2004), филм у ком Сервило игра усамљеног банкара тајновите прошлости, номинован је за Златну палму у Кану, као и филм Породични пријатељ (2006). Уследио је Див (2008), филмска биографија Ђулија Андреотија, са Сервилом у улози контроверзног италијанског премијера, који је освојио награду жирија на фестивалу  у  Кану. Награду Екуменског  жирија  на  истом  фестивалу  добио је следећи Сорентинов  филм, Ово мора  да је то место (2011). Филм  Велика лепота (2013) такође је приказан на канском филмском фестивалу. Паоло Сорентино представио је тај филм на Кустендорфу 2014. године, а потом је освојио награду за Најбољи филм ван енглеског говорног подручја по мишљењу чланова Америчке филмске академије. Његов следећи филм Младост (2015) добио је три Европске филмске награде, укључујући и награду за најбољи филм. Након телевизијске серије Млади  папа  (2016)  која  је  премијерно  приказана на фестивалу у Венецији, снимио је Лоро (Они), филмски животопис Силвија Берлусконија чија се премијера очекује ове године.